30 Aralık 2008 Salı

SCVMM 2008 Gereksinimleri

SCVMM 2008 ile ilgili kurulum ve kurulum için gerekli donanım, yazılım gereksinimlerini aşağıda kısaca anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yarar.

Minimum Donanım Gereksinimleri                                                   Tavsiye Edilen 

İşlemciPentium 4, 2 GHz (x64) Dual-Processor,                         Dual-Core, 3.2 GHz (x64) ya da                                                                                                                      daha üstü

RAM                                           :2 GB                                 4 GB 

Hard disk Alanı(remote DB)           :10 GB                                40 GB
Hard disk space (local DB)            :4 GB  
Hard disk space (Library Server) :120 GB                               120 GB 

                    İşletim Sistemi Gereksinimleri

SCVMM 2008, sadece Windows Server 2008 64-Bit işletim sistemi ile çalışmaktadır.

                   Yazılım Gereksinimleri
Windows Remote Management (WinRM): Windows Server 2008 OS içeriğinde bulunmakta ve servis otomatik olarak başlamaktadır
Microsoft .NET Framework 3.0: Windows Server 2008'de Add Features özelliği ile kurulması gerekmektedir. 
Microsoft .NET Framework 2.0: Administrator Konsol ve Self-Service Portal özelliğini kullanabilmek için kurulumunun yapılması gerekmektedir.
Windows PowerShell 1.0: Add Features özelliği ile Windows Server 2008'de kurulumu yapılmaktadır. Powershell'i Administrator console ve Self-Service Portal uygulamaları kullanmaktadır.
Windows Server Internet Information Services (IIS): Self-Service Portal uygulaması IIS 7.0 ve IIS 6.0 Management Compatibility uygulamalarının kurulması sonrasında kurulur.

Windows Automated Installation Kit (WAIK) 1.1: Kurulum aşamalarından biridir.

VMM Server ile database server'ı aynı server üzerinde kuruyorsanız, mutlaka SQL Server 2005 kurmanız gerekmektedir.

29 Aralık 2008 Pazartesi

IPv6 ile ilgili her şey

IPv4 Yerine kullanmaya başlanan IPv6 ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.

PowerShell ile Hyper-V Yönetiminizi Arttırın

Hyper-V ile sanallaştırma dünyasında daha sağlam bir yer edinen Microsoft’un geliştirdiği güzel bir araç olan powershell sayesinde Hyper-V mimarisini daha kolay daha esnek ve Windows Script Host, powershell, .net …vb gibi platformlarda oluşturduğunuz scriptler ile yönetmek çok daha kolaylaşmaktadır. Bu makalemde Hyper-V için bazı powershell komutlarını göreceğiz.

Mevcut Hyper-V WMI objelerini listesini görüntülemek için aşağıdaki komutu girelim.

Devamı için Tıklayınız.


System Center Virtual Machine Manager 2008’de Administrator Console Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bir önceki makalemizde Microsoft Ürün ailesinde System Center Virtual Machine Manager Beta 1 kurulumunu yapmıştık. Bu makalede elinizdeki VM’leri (Virtual Machine) yöneteceğimiz konsolun kurulumu ve daha sonra ise konsol aracılığı ile host ekleme işlemini gerçekleştireceğiz.


System Center Virtual Machine Manager 2008 (Scvmm) Beta Kurulumu Nasıl Yapılır?

Microsoft’un Virtual PC ile başlayan Virtulization kavramını SCVMM ile çok daha üst seviyelere çıkartığını görmekteyiz. Öyle ki Virtulization kulvarında VMware’ın tahtını yavaş yavaş sallamaya başlayan ürünlerle hayatımıza girmeye başladı bile. Bunlardan bir tanesi olan System Center Virtual Machine Manager 2008 henüz beta aşamasında olmasına rağmen fazlasıyla iş görür durumda. Sizlere SCVMM kurulumu ve yapılandırması ile ilgili detayları bölümler halinde anlatmaya çalışacağım.  SCVMM nin donanım gereksinimleri tasarımınıza göre değişkenlik göstermektedir.

SCVMM 2008 Video

System Center Virtual Machine Manager 2008 ile ilgili çeşitli tanıtım video'larını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.


26 Aralık 2008 Cuma

BI Roadshow 27 Ocak 2009

İş Zekası ve Performans Yönetimine Yönelik Microsoft Çözümleri
Verilerden Karar Aşamasına Nasıl Geçilmeli
Ekonominin istikrarsız seyrettiği dönemlerde, iş zekası her zamankinden çok daha önemli hale gelmektedir. Böyle zamanlarda insanlar, stratejik açıdan değer taşıyan sonuçlara ulaşabilmek için, kritik kararları çok daha hızlı almak zorunda kalmaktadırlar.
Küresel ekonomik krizin kendini hissettirdiği bir dönemde gerçekleştireceğimiz bu bir günlük seminerde; işinize ilişkin altın değerinde fikirler sunacak olan Rafal Lukawiecki; hem BT Yöneticilerine, hem de İş Zekası Uygulayıcılarına, karar alma sürecini nasıl daha ileri taşıyabileceklerini göstermeyi hedefliyor. Peki, bu nasıl gerçekleştirilebilir? Hiç şüphesiz ki SQL Server, SharePoint Server, PerformancePoint Server ve Office tabanlı Microsoft çözümlerinin etkin kullanımıyla! Bu seminerde sizlere, verilerin tümleştirilmesi ve otomatikleştirilmiş konsolidasyon; KPI'lar (temel performans göstergeleri), kurumsal karneler ve gösterge tabloları gibi karar alma sürecini destekleyen verilere ilişkin çeşitli özellikler sunan, bir uçtan uca İş Zekası çözümünün nasıl oluşturulacağını ve nasıl kullanıma sunulacağını göreceksiniz. Bu seminer, daha keyifli ve kolay takip edilebilir hale getirilmek için iki bölüme ayrılmıştır: seminerin ilk yarısında İş Zekası, performans yönetiminin hedefleri ele alınacak; ikinci yarısında ise özellikle, geliştirme ve kurulum süreçlerini kolaylaştıracak temel teknolojiler üzerinde durulacaktır.

Kayıt olmak için hemen tıklayın

23 Aralık 2008 Salı

Microsoft Çözüm Zirvesi

4-5 Kasım 2008 Tarihinde İstanbul Swiss Otel'de yapılan Microsoft Çözüm Zirvesinde gerçekleştirilen sunumların tamamını buradan indirebilirsiniz.

22 Aralık 2008 Pazartesi

Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 5

Dördüncü bölümde File Server cluster yapmış ve NYC-NODE2 sunucusunu Cluster’a dahil etmiştik. Serimizin bu son makalesinde ise bir paylaşım klasörü oluşturup onu cluster’a dahil edeceğiz.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız.

Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 4

Üçüncü bölümde Failover Cluster’ı oluşturmuştuk. Şimdi de önemli dosyalarımızın bulunduğu File Server’ımızı cluster yapısı ile güven altına alalım. Öncelikle Cluster’ımız için bir Storage tanımlaması yapmamız gerekiyor. Failover cluster Management konsolunda Storage bölümüne sağ tıklayın ve Add to disk seçeneğinden Cluster Disk 2’yi işaretleyip ekleyin.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız.

13 Aralık 2008 Cumartesi

Hyper-V Server 2008 Getting Started Guide

Microsoft'un ücretsiz işletim sistemi olan  Hyper-V Server 2008'in ilk kurulumu hakkında bilgi sahibi olmak ve başlangıç rehberine erişmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Hyper-V için Server 2008 VHD

Hyper-V'de kullanabileceğiniz Windows Server 2008 Enterprise ve Windows Server 2008 Core Edition VHD imajlarını Windows Download Center'dan indirebilirsiniz. (Evaluation)
VHD'leri indireceğiniz link için buraya tıklayınız.
imajları Hyper-V'de kullanabilmeniz için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
  1. VHD dosyalarını C:\Users\Public\Documents\Microsoft Hyper-V\Virtual Hard Disks) bölümüne kopyalayın.
  2. Hyper-V Manager'ı açın, New seçeneğine tıklayın ve Virtual Machine seçeneğine tıklayın.
  3. Specify Name and Location sayfasında Virtual machine'e bir isim verin ve VHD'yi kopyaladığınız yeri gösterin
  4. Memory sayfasında sizin belirlediğiniz bir RAM miktarı ayırın. (2 GB'ı tavsiye edilir.)
  5. Networking sayfasında var olan network adaptörü seçebildiğiniz gibi external network'ü de işaretleyebilirsiniz.
  6. Connect Virtual Hard Disk page sayfasında 1.nci adımda kopyaladığımız VHD'nin yerini belirtin ve Next ile geçin.
  7. Finish tuşu ile kurulumu tamamlayın.
  8. VM açıldıktan sonra kullanıcı adı olarak Administrator parola olarak da pass@word1 yazarak log on olabilirsiniz.


5 Aralık 2008 Cuma

IPSEC ile Şirket İçi Güvenliğinizi Arttırın!

Bilindiği gibi IPSec (Internet Protocol Security), IP trafiğini dışarıdan ve içeriden gelen ataklara karşı korumak için kullanılan bir şifreleme tekniğidir. IPSec’in temelde iki amacı bulunmaktadır. Bunlar;

1) IP paket içeriğini korumak

2) Network saldırılarına karşı paket filtreleme yaparak paket içi bütünlüğü korumaktır.

Network’ünüz için bir IPSec senaryosu yapmadan önce aşağıdaki konuları dikkate almanız, çıkacak problemlerin en aza indirgenmesinde yardımcı olabilir.

Devamı için Tıklayınız.


Taskpad Kullanarak OU Yönetiminizi Kolaylaştırın

Bilindiği gibi Active Directory Users And Computer(ADUC) konsolu biz sistem yöneticileri için vazgeçilmez bir araçtır. Ancak rutin yapılan işlerimizi Microsoft Management Console’un bir özelliği olan Taskpad seçeneğini kullanarak daha kolay bir şekilde yapabilmekteyiz. Aşağıdaki adımları uygulayarak size özel ya da ilgili kişilere sizin belirlemiş olduğunuz görevleri yapmasını sağlayacak bir konsol oluşturabilirsiniz.

Devamı için tıklayınız.

Komut Satırından TCP/IP Yapılandırması

TCP/IP ayarlarını, yani IP Adresi, Subnet Mask, Default Gateway, DNS ve WINS adresleri gibi daha bir çok konfigürasyon bilgisini Netsh.exe aracı ile görüntüleme ve değişiklik yapabilme imkanına sahibiz. Netsh.exe aracı ayrıca, scripting yeteneği sayesinde belirtilmiş bir grup bilgisayarlar da istenilen değişikliği yapma imkanı sunar. Bununla beraber yaptığınız bu konfigürasyon script’ini bir text dosyasına kaydedip diğer server ya da pc’lerinizi konfigüre etmek için arşivleme olanağıda sağlamaktadır. Bu makalemde komut satırında tcp-ip konfigürasyonu nasıl yapılabilir konusuna değineceğim.

Netsh.exe Windows server 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerinde kullanılır.


Devamı için tıklayınız.

Active Directory Users And Computers İcerik Menüsüne Kullanıcı Hesap Bilgi Özellikleri Ekleme

Kullanıcı logon bilgilerini görüntülemek IT çalışanlarının sürekli olarak yaptıkları işlerden biridir. Bu makalemde kullanıcı account bilgilerinin, kullanıcı accountlarının izlemesinin, password değişikliklerinin, logon aktivitelerinin, account durumlarının, active directory users and computers aracına bir eklenti ile daha kolay ve hızlı görüntülenmesini anlatacağım.

Devamı için Tıklayınız.

İzmir Hyper-V Sunumu

Dün Gerçekleştirdiğimiz Hyper-V sunumu ile ilgili slayt'ı buradan indirebilirsiniz.

3 Aralık 2008 Çarşamba

Hyper-V'nin desteklediği Windows ürünleri

Elinizdeki ya da almayı düşündüğünüz ve Hyper-V ile çalıştırmak istediğiniz bir Microsoft ürününün sanallaştırma ile çalışıp çalışmayacağını bilmiyorsanız, aşağıdaki linkte bulunan makaleyi mutlaka incelemelisiniz. Bu makalede Hyper-V'yi ne şekilde ve nasıl desteklendiğini bulabilirsiniz.

http://support.microsoft.com/kb/957006

Power Shell v2

Uzun bir süredir beklenen Powershell'in yeni versiyonu çıkmak üzere Tech-Ed Online EMEA TV'de, "PowerShell V2 the next stage in the IT revolution" oldukça iddalı bir tanıtım ile duyuruldu.

en çok göze çarpan özelliği ise bir arayüz olması.

Powershell V2 özelliklerini aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

ilgili video'yu izlemek için tıklayınız.



1 Aralık 2008 Pazartesi

W2K8 Clustering Bölüm 3

Bölüm 2’de var olan node’lara oluşturduğumuz iSCSI aygıtında storage device eklemiştik. Sırada failover cluster yapıp güvenli bir yapı oluşturmaya geldi. Bu işlemi yapmak için öncelikle NYC-NODE1 sunucumuza log on olun. Server Manager’dan Features bölümünü genişletin ve Failover Clustering kurulumunu yapın. Kurulum tamamlandıktan sonra Failover Cluster Management konsolunu açın.

Devamı için Tıklayınız.

W2K8 Clustering Bölüm 2

Bir önceki bölümümüzde bir iSCSI target oluşturup yapılandırmasını gerçekleştirmiştik. Bu bölümde oluşturmuş olduğumuz bu iSCSI’ye storage aygıt atayacağız. 

1) NYC-SAN1 sunucuya log on olun. iSCSITarget konsolunu açın. Action menüsünden Add Existing Virtual Disk to iSCSI Target seçeneğini işaretleyin. Var olan disklerinizi seçin. (Resim-1) (bu uygulamada daha öncece 2 adet virtual disk -Virtual Disk 0 ve Virtual Disk 1- oluşturmuştum.


Devamı için Tıklayınız.

W2K8 Clustering Bölüm 1

W2K3 ve W2K8 network’lerin de bölümler ve bir test ortamında anlatmaya çalışacağım High Availabilty (HA) (yüksek kullanılabilirlik) konusu birden çok teknolojiyi barındıran ve yurt dışında oldukça fazla kullanılmasına rağmen maalesef ülkemizde maliyetleri nedeni ile az kullanılan uygulamadır. Öncelikle HA’e geçmeden once bilinmesi gereken bir kaç önemli konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi iSCSI’dir. Peki nedir bu iSCSI ? Kısaca anlatmak gerekirse, çeşitli ağlar arasındaki depolama sistemlerini, (SAN gibi) uygun bir şekilde birleştirmeye yarayan bir arabirimdir. Yani, veri blokları klasik bir ağ üzerinden iletilir. Bu da SCSI ve IP protokllerinin bir kombinasyonu ile yapılır.

Devamı için Tıklayınız.